Ontstaan

Ontstaan van de Kunstroute in Oosterhout

In het jaar 2008 heeft de gemeente Oosterhout een bankje met mozaïek

ingelegd kado gekregen van een bedrijf in de hoop dat men

er meerdere van zou aanschaffen. Gelet op de financiële crises die Nederland juist toen overkwam, is dat er nooit van gekomen. Het idee van een kunstroute is toen op de plank blijven liggen.

Augustus 2011 werd het idee weer opgepakt door de Task-Force groep (waar Frans Gabriëls ook deel van uitmaakt) die de binnenstad van Oosterhout probeert te verfraaien en aantrekkelijker te maken voor de bewoners en bezoekers van de Oosterhoutse binnenstad. Men verzocht Frans om het idee van een kunstroute in de binnenstad van Oosterhout verder uit te werken en de organisatie op zich te nemen onder de voorwaarde dat het de Gemeente Oosterhout niets zou kosten en het bij voorkeur uitgevoerd zou worden door kunstenaars en bedrijven uit Oosterhout e.o..

Frans is daarop Oosterhoutse bedrijven gaan benaderen met het verzoek om deze kunstroute te adopteren c.q. te sponsoren. Na wat telefoontjes kwam hij terecht bij een betonbedrijf uit Oosterhout die betonnen bankjes in hun assortiment hebben maar zij hadden geen interesse in het project.

De firma Martens Beton, ook uit Oosterhout, wilde er wel over nadenken maar die maken hoofdzakelijk rioolbuizen en ga daar maar eens iets van maken waarop de bezoekers kunnen zitten, staan of op een andere manier kunnen gebruiken.

Men vroeg Frans om de kunstenaars ontwerpen te laten maken van hun rioolbuizen zodat zij enig idee kregen of het allemaal wel te realiseren was, wat de kunstenaars wilde maken. Dat was uiteindelijk niet het probleem, maar wel het hoge kostenplaatje dat er aan kwam te hangen, waardoor Martens Beton moest afhaken.

Uiteindelijk kwam hij terecht bij de betonfabriek De Hamer uit Nijmegen, die wel wat zag in dit unieke kunstproject. Na enkele gesprekken met de directie bleek echter dat ook voor de De Hamer groep het prijskaartje te hoog was, maar men kon wel de Vereniging van Producenten van Betonleidingsystemen (waarvan meerdere betonfabrikanten lid zijn) vragen of zij de kosten wilde dragen, hetgeen uiteindelijk positief werd beoordeeld!

Daarna op weg om verdere sponsoren te vinden die de overige materiaalkosten (verf, metaal enz.) willen bekostigen. Inmiddels meldden zich al vele bedrijven en particulieren die enthousiast hun bijdrage leverden aan dit prachtige project!
Interesse? Ga naar de pagina Mijn sponsoring en laat zien dat het ook ú eraan gelegen is dat de parken in Oosterhout met kunst worden gesierd!

 

^ Naar boven