Persartikelen

Artikel weekblad Oosterhout over het werk van Graffiti kunstenaar Emiel Burggraaf en zijn nieuwe werk [1]

01 september 2021

Artikel in weekblad Oosterhout over kunstenaar graffiti artist Emiel Burggraaf, die een van de betonkunstwerken weer voorzien heeft van een nieuw thema.
Herkenbaar eerst eten en het gemiste treinstation van Oosterhout.
 
 

Kunstzinnige middag in het park

28 augustus 2019     Simone Leijten voor weekblad Oosterhout

De eerste editie van Kunst in Park (KIP) vond zondag plaats in het Slotpark. Alle elementen die nodig zijn voor een geslaagd evenement waren aanwezig: prachtig weer, muziek, theater, kunst voor en door jong en oud, een bar met terras, plek voor de kinderen om te rennen en nog wat kramen met brocante om te kijken en te snuffelen. Toch was het de hele dag relatief rustig in het park. Wel steeds aanloop, maar geen rijen dik. Bezoekers wisten wel hoe dat kwam.

Standhouder Energetix snapte het echter niet, waarom het slecht liep in de business. Ondanks de gratis balanstest die hij aanbood, klaagde hij tegen zijn collega dat hij op de verkeerde plek stond. De kaasboer stond naast de geurenman, dat was wel een duidelijk voorbeeld van een verkeerde plek. Maar daar had de organisatie van KIP niets mee te maken. Het gezellige brocante laantje werd georganiseerd door een organisatie die zich had aangemeld als deelnemer, verklaarde organisator Frans Gabriëls later op de dag.

Kunst gebroed en de Heilige eikel
Waardoor het relatief rustig was, lag ook zeker niet aan het weer. Juist in het park was het heerlijk onder de bomen. Er was genoeg ruimte voor de kinderen om te rennen en ze konden in verschillende kramen ook zelf creatief aan de slag. De grafitti kunstenaar Emiel Burggraaf die de opdracht had gekregen om een betonkunst te pimpen sprak ook tot de verbeelding van de jongeren. “Nee, het komt omdat er veel te veel te doen is vandaag,” vertelde een bezoeker. “Er zijn volgens mij wel zeven evenementen in Oosterhout en omgeving, dan moeten mensen kiezen.” De bezoekers van KIP konden genieten van muziek en kunst in alle vormen en maten. De kunstenaar die de bezoekers het meest aansprak, konden ze nomineren voor de publieksprijs. Aan het eind van de dag werd Het Kunst Gebroed 2019 (drie eieren gemaakt door Edd Bax en van sokkel voorzien door René Frik) uitgereikt aan Brigitta Wijnen Heck (bronzen ei), José Snoeren (zilveren ei) en Ankie Winkelman (gouden ei).
Op drie plekken in het park was er muziek en als je geluk had, kwam je de Heilige eikel tegen die je kon zegenen met prosecco zodat je nooit meer last zou hebben van de processierups. Een heerlijk clubje LINK(e) lui die zorgden voor een glimlach op je gezicht. Al met al een fijne kunstzinnige middag die georganiseerd werd door Stichting Betonkunst. Ze gaven aan dat er volgend jaar een tweede editie volgt, dus hou het in de gaten en zet het bovenaan in de agenda als het weer zo’n druk weekend is in 2020.

 

Kunst is van iedereen

14 augustus 2019     Simone Leijten voor weekblad Oosterhout

 

Iedereen kent ze wel, de kunstwerken in het Slotpark en park Brakestein. Je kunt er op zitten, op hangen of een grappige foto bij maken. Wellicht minder bekend is, wie die werken heeft gemaakt en daar heeft geplaatst én door wie ze jaarlijks worden onderhouden. Dat groepje mensen luistert naar de naam: Betonkunst Oosterhout. Hun vijf jarig bestaan vormde de aanleiding om iets nieuw te organiseren. Op zondagmiddag 25 augustus is er een gratis evenement in het park tussen de bestaande werken, in samenwerking met heel veel andere kunstenaars.

Op 29 september 2012 werden er 15 betonnen werken onthuld in het Slotpark-Oost en park Brakestein. Onder meer Rien Arnouts, René Frik, Frans Gabriëls, Adrie Kerstens, Yuri Rosmani en Cora van Wanrooij waren bij dit project betrokken en zij leveren ook bij het nieuwe evenement Kunst In Park (KIP) hun bijdrage.

Deelnemers
De basis van het evenement ligt dus bij de ‘Betonkunstgroep’ maar daar wilden ze het absoluut niet bij laten. Door allemaal iemand mee te nemen als een soort protegé werd het deelnemersveld verdubbeld. René Frik neemt een bevriende kunstenares mee uit Geertruidenberg: Marij de Wit maakt macramé. José Snoeren is bevriend met de familie van de overleden kunstenaar Piet van Riel. Zij onderhoudt zijn betonkunstwerk en is tijdens KIP aanwezig met haar eigen werk. Zo is ze de nieuwe lichting van de Betonkunstgroep geworden. Op haar beurt neemt ze Britney Snoeren mee. Zij zal Franse chansons vertolken in het park. Naast muziek zal er ook een laantje broccante te vinden zijn in het park, lopen er straatartiesten rond en is er een pop up horecagelegenheid.

Verschillende kunstvormen
“In de lijn van de Betonkunst, willen we graag iets doen voor Oosterhout,” vertelt René. “We hebben een gevarieerd programma samengesteld. We denken dat er voor het hele gezin iets leuks is te zien of valt te beleven. We vinden het allemaal erg fijn om te zien dat onze kunstwerken de afgelopen jaren op mooie dagen zoveel gebruikt worden. Met dit evenement hopen we samen een leuke, ongedwongen middag te beleven.” Om voor ieder wat wils te kunnen bieden is er begin dit jaar een oproep gedaan via de verschillende lokale media. Ook werden er uitnodigingen per mail verstuurd. Bekende namen als Lia de Craen en Eus Roovers staan er op de deelnemerslijst. Sem Rozendaal, de strot van Oosterhout komt zingen en Ankie de Groot-Winkelman komt langs met haar kunstbus. “Maar KIP is toegankelijk voor iedereen hoor!” benadrukt José. “We hebben geen selectie vooraf of zo uitgevoerd. Iedereen die met een kunstvorm bezig is en het leuk vindt om zich te presenteren, hebben we op de deelnemerslijst gezet. Het evenement is laagdrempelig voor iedereen! We hebben de kramen op een speelse manier in het park gezet zodat er allerlei hoekjes en activiteiten zijn te ontdekken. Je kunt kunst bekijken en kopen, kijken naar een graffiti kunstwerk dat Jort de Groot live komt maken of naar muziek luisteren met een drankje.”

Prijs
Als bezoeker van KIP kun je laten weten welke kunstenaar je het meest aansprak. Er is een speciale publieksprijs in het leven geroepen. Gedurende de dag kun je een formulier invullen en inleveren bij de kraam van de organisatie. Aan het eind van de middag worden de stemmen geteld en wordt ‘Het ei 2019’ uitgereikt. KIP is gratis toegankelijk en vindt plaats in Slotpark-Oost op zondagmiddag 25 augustus van 11.00-17.00 uur.

 

 

 

Van kunst tot pisbak - Mogen die gedrochten nou eindelijk weg?

24 augustus 2017     Weekblad Oosterhout - Emiel van Rooij

Ach, hadden wij hier maar een soort van Mark van Bommel. Hij krijgt het straks voor elkaardat alle kunstgrasvelden in de eredivisle gaan verdwijnen. Dat dan al die aanstormende voetballertjes opnieuw moeten leren voethallen als ze van al die zojuist aangelegde kunstgrasvelden af komen maakt hem niks uit. Zo'n typ zouden wij ook kunnen gebruiken, maar nu voor die beton’kunst’.

Lees verder >>>

Terug van weggeweest

13 mei 2014     Foto: Jeroen Jongeneelen / het fotoburo

Lees verder >>>

Betonkunstroute in parken weer als nieuw

08 mei 2013     Casper van Aggelen

Kanton 8 mei 2013
Kunstenares Maud Quaedvlieg maakt bij de opening van het tweede jaar van de Betonkunstroute in de Oosterhoutse stadsparken een 'live' schilderij.

Lees verder >>>

Betonnen kunst in Oosterhoutse parken

01 oktober 2012     BN De Stem

Oosterhout heeft sinds dit weekend een echte kunstroute langs betonbankjes in het parkje Brakestein en het Slotpark,
Een hersenspinsel is eindelijk een feit...

Lees verder >>>

Opening Kunstroute met betonnen bankjes

29 september 2012     BN De Stem - Sjoerd Marcelissen

Oosterhout - Wie de laatste weken door het Slotpark wandelt, stuit onontkombaar op diverse kleurrijke betonbankjes...

Lees verder >>>

Betonkunst bijna op z'n plek

19 september 2012     Weekblad Oosterhout

Of ze lekker zullen zitten weten we natuurlijk niet...

Lees verder >>>

Betonkunst brengt kleur in de parken

12 september 2012     Het Kanton

Vijftien elementen bij Brakestein en Slotpark-Oost

Lees verder >>>

Kunstige bankjes van beton in Oosterhout

16 augustus 2012     BN De Stem door Sjoerd Marcelissen

OOSTERHOUT - Wie deze zomer door de raampjes van de grote Mienushal loert, ziet volop bedrijvigheid. Broeiend warm of niet, een tiental kunstenaars spendeert er flink wat uren om stukken beton te kneden tot kleurrijke, originele creaties.

Lees verder >>>

Kunst van rioolbuizen in Oosterhout

07 augustus 2012     Omroep Brabant - Marcel Huisman

In een loods wordt gewerkt aan de kunstwerken...

Lees verder >>>

Kunstenaars bepalen plaats betonnen bankjes in Oosterhout

17 juli 2012     BN De Stem - Lieke Gerards

OOSTERHOUT - Elf kunstenaars die meewerken aan het Oosterhoutse project betonkunst, hebben zondag zelf de plaats van hun kunstobject bepaald.

Lees verder >>>

Een betonnen begin in de Mienushal

16 juni 2012     Sjoerd Marcelissen - BN De Stem

OOSTERHOUT - Met veel geweld bracht Martens Beton gisteren een lading betonnen buizen naar de Mienushal. Zeventien Oosterhoutse kunstenaars gaan de komende maanden aan de slag om het beton te bewerken tot fraaie kunstobjecten,
die eind september als bankjes in een route door het Slotpark komen te staan.

Lees verder >>>

En straks lekker zitten...

16 juni 2012     Weekblad Oosterhout - Wim Vermeeren

En ja hoor, daar kwamen ze aan bij de Mienushal...

Lees verder >>>

Slotpark Oosterhout krijgt veertien betonnen bankjes

01 juni 2012     BN De Stem - Sjoerd Marcelissen

OOSTERHOUT - In het Slotpark mogen veertien betonnen zitbanken komen. Hiervoor geeft het college van B en W toestemming. De banken worden gemaakt door Oosterhoutse kunstenaars en komen te staan in een looproute van Slotje Brakestein naar de Heuvel.

Lees verder >>>

Betonkunst in de parken

21 maart 2012     Weekblad Oosterhout - EVR

Twaalf kunstenaars en drie scholen hebben evenveel elementen ontworpen met als basis betonnen rioolbuizen...

Lees verder >>>

"Eerst zitten": een park vol luie kunst

21 maart 2012     Het Kanton - Casper van Aggelen

Een ruim dozijn kunstenaars maakt zitelementen van beton...

Lees verder >>>

Route langs kunst in centrum

13 maart 2012     BN De Stem - Sjoerd Marcelissen

De kunstroute in het centrum van Oosterhout gaat er definitief komen. Lokale kunstenaars en leerlingen maken vijftien objecten van beton. Eind augustus moet de kunst er staan.

Lees verder >>>

^ Naar boven